Magazin
30 ogledov

Knjiga naj bo vedno na voljo

deklica Shutterstock
Veselje do branja boste spodbudili z zgodnjim navajanjem na knjige.

Prvi stik s knjigo naj bo tak, da starši otroku knjigo ponudijo v domacem okolju, na primer tako, da mu že od mladih nog berejo,” svetuje Dragica Haramija, profesorica mladinske književnosti in strokovnjakinja na tem področju. “Če knjige ne ponudimo, je otrok sam najbrž ne bo odkril,” opozarja.

1. Skupaj v knjižnico. Otroku pokažite, da sta knjiga in branje del vašega vsakdana. “Skupni obisk knjižnice z otrokom naj bo nekaj običajnega, zato ga vzemite s seboj, tudi če še ne zna brati,” še svetuje Haramijeva. “Sprehod je lahko tudi sprehod v knjižnico, ne le v park ali nakupovalno središce,” meni.

2. Knjige imejte doma. Ko otroku vzbudite zanimanje za knjige, poskrbite, da mu bodo te vedno na voljo tudi doma. Tako boste imeli dober nadzor oziroma pregled nad tem, kaj otrok bere, in boste poskrbeli, da je literatura zanj primerna.

3. Pogovarjajte se “V družini se je treba o branju pogovarjati,” pravi Haramijeva. Otroci morajo vedeti, da so knjige vir znanja, ki ga morda sicer ne bi mogli usvojiti. Zavedati se morajo, da je branje vseprisotno in da sposobnost prebiranja besedil vpliva na številna življenjska področja.
“Spodbujanje k branju in pogovor o tem sta pomembna tudi v najstniških letih, ko ljubezen do knjig po navadi nekoliko upade,” poudarja Haramijeva.

Izberite vsebinsko in starostno primerne

Pri izbiri knjig za otroka imajo vsaj na začetku glavno besedo starši. Izbirajte starostno in vsebinsko primerne ter zanimive knjige; če jih sami ne znate izbrati, za pomoč poprosite prodajalca ali knjižničarja. Preden knjigo vzamete domov, jo prelistajte tudi sami in se tako seznanite z njeno vsebino. Pozorni bodite na to, da bo izbira čim bolj raznolika, tako po vsebini kot po izvoru knjig – razmerje med tujo (prevodno) in slovensko literaturo naj bo enakovredno, svetuje Haramijeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.