Magazin
51 ogledov

Meje postavljate vi, ne babica

Igram se sama! (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Kadar babica in dedek vnučka vzgajata po svoje, je čas za pogovor.

Pri vzgoji, v kateri sodelujejo tudi babice in dedki, lahko hitro nastanejo nesoglasja glede tega, kaj je dobro za otroka. “Starša sta tista, ki morata postaviti ustrezno mejo, tudi takrat ko se stari starši ne znajdejo in ne vedo, kako naj vzgajajo, da bo 'ta mladim prav',” pravi Nataša Rijavec Klobučar, specialistka zakonske in družinske terapije. “Mejo pa je treba postaviti spoštljivo, brez jeze in kritiziranja, morda z zahvalo, da vam pomagajo. Pomislite kdaj, kako bi bilo, če babic in dedkov ne bi bilo.

Za otroka ste nezamenljivi

Pogosto je starše tudi strah, da bodo drugačna pravila, ki veljajo, kadar je otrok na obisku ali v varstvu pri babici in dedku, izničila njihov trud pri vzgoji. “Dejstvo je, da ste vi kot starši za otroka najpomembnejši, kar velja tudi za vaša pravila in načela ter vaš odnos do staršev,” poudarja terapevtka. Po njenem mnenju je vzgojne prijeme svojim staršem najbolje predstaviti s spoštovanjem in se ob tem čim manj obremenjevati z mislijo, da je pri njih kaj drugače. “Drugače bo tudi v vrtcu, šoli, v svetu …” še pravi sogovornica. “Četudi vam malček kdaj vrže v obraz, da je pri dedku lepše, ker tam ni prepovedi, naj vas ne stisne pri srcu, saj ste za otroka nezamenljivi,” dodaja.Pri reševanju tovrstnih konfliktov naj vam mirne živce pomaga ohranjati tudi misel, da ima otrok pravico do dedkov in babic – če bi mu omejili stike z njimi, bi ogromno izgubili. Bodite vztrajni in potrpežljivi, saj se izplača."

Najprej rešite svoje konflikte s starši

Včasih gre pri konfliktu o vzgoji tudi za nerešene zgodbe iz preteklosti. “Počutimo se, da nas ima mama za otroka, mi pa se v prepirih pogosto obnašamo kot najstniki, ko hočemo dopovedati, naj nas upošteva kot odrasle,” pravi terapevtka. Če je tudi pri vas tako, raje razmislite, kako bi lahko z odkritim pogovorom zadeve rešili mirno in razumno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.