Magazin
23 ogledov

Ne cepite mlajših od pol leta

dojenček Žurnal24 main
Tudi pri otroku, ki je bolan in ima povišano telesno temperaturo, je treba cepljenje proti gripi – kot vsako drugo cepljenje – odložiti.

V Sloveniji se proti gripi cepi odstotek otrok, na inštitutu za varovanje zdravja (IVZ) pa cepljenje priporočajo predvsem otrokom s kroničnimi boleznimi obtočil, dihal, sečil, mišično-skeletnega in vezivnega sistema, nekaterimi malignimi boleznimi, sladkorno boleznijo in drugimi.
Cepivo ni primerno za mlajše od pol leta, dodajajo na IVZ. Cepljenje pa priporočajo tudi nosečnicam: “Ker nosečnice spadajo v skupine, pri katerih je večje tveganje za težji potek gripe ali zaplete po njej, je cepljenje proti gripi priporočljivo za vse nosečnice ne glede obdobje
nosečnosti."

Na cepljenje oktobra ali novembra

Otrok, ki je imel alergijsko reakcijo na katerokoli cepivo ali je alergičen na sestavine cepiva, proti gripi ne sme biti cepljen. Za cepljenje je primeren čas pred sezono gripe, torej oktobra in v začetku novembra, cepivo pa učinkuje po dveh tednih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.