Magazin > Lepota & telo
58 ogledov

Z jahanjem nad anoreksijo

jahanje Shutterstock
Konjeva senzibilnost in otrokova motivacija sta prednosti najnovejše terapije.

Anoreksično dekle meni, da je grdo in nezanimivo, se umika prijateljem in se ne veseli uspeha v šoli. Pri terapevtskem delu s konji po vajah, ko leži na konju, ga objema, krtači in neguje ter sedi na njem z zaprtimi očmi, začne pripovedovati, kako čuti svoje telo, in spoznava, da se na konju v svojem telesu počuti udobno in prijetno.

Dekle, ki ga opisujemo, je vključeno v program reintegracije in rehabilitacije v Mladinskem klimatskem zdravilišču Rakitna. Program je namenjen mladostnikom do 26. leta, ki že imajo bolezni, kot so depresija, anksioznost in motnje hranjenja.

Konji čutijo strah

Terapije s konji so vključene tudi v program za otroke nad šestim letom, ki so izpostavljeni rizičnim dejavnikom za razvoj čustvenih motenj ali motenj hranjenja. Eden od primerov je skupina fantov, ki težko vzdržujejo pozornost, so vzkipljivi, nekateri pa imajo zelo slabe izkušnje z vrstniki. Konji močno zaznavajo konflikte, jezo in agresivnost, vendar tega ne razumejo, zato lahko to v njih vzbudi strah. Fantje svojo pozornost zato preusmerijo na počutje konj. Poleg pozitivne izkušnje sodelovanja v skupini so ugotovili, da so lahko umirjeni, pozorni in skrbni.Otroke s čustvenimi motnjami in motnjami hranjenja lahko v terapevtske programe na Rakitni napoti osebni zdravnik. Zdravstvena zavarovalnica krije vse terapije razen terapije s konji, ki jo zato trenutno krijejo z donatorskimi sredstvi. V prihodnosti bodo možne tudi samoplačniške terapije, napoveduje direktorica zdravilišča Romana Rasperger, saj so na Rakitni konec septembra odprli prvi del terapevtskojahalnega centra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.