Magazin > Lepota & telo
30 ogledov

Začarani krog sladkorja

lizika, ženska Shutterstock
Telo potrebuje sladkor za normalno delovanje, vendar naj to ne bo izgovor. Izberite zdrave različice in ga uživajte zmerno.

Sladkor, ki ga vnašate v vsakodnevno prehrano, izberite previdno. “Vsi sladkorji namreč niso enaki. Nekateri so telesu v pomoč, drugi pa ga delajo bolnega,” pravi nutricionistka Mojca Cepuš.

Izberite tiste z nižjim GI

Izogibajte se predvsem rafiniranih (predelanih) sladkorjev, ki imajo visok glikemični indeks (GI), saj ti povečajo količino maščob v telesu in vplivajo na zamaščevanje jeter. “Sladkor v krvi nam zaradi hrane z visokim GI stalno niha, poleg tega pa nas pripelje v začarani krog: ko nam sladkor zaradi hitrega povišanja hitro pade, se telo na to odzove z željo po še več hrane z visokim GI,” pojasnjuje Cepuševa. Beli sladkor zato raje nadomestite z agavinim sirupom oziroma riževim ali ječmenovim sladom, vse bolj priljubljeno pa je tudi sladilo iz stevije.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.