Magazin > Lepota & telo
120 ogledov

Štirje razlogi za jabolko

jabolko Shutterstock
Čeprav ste morda reka, da jabolko na dan odžene zdravnika stran že siti, vam ponujamo štiri dobre razloge, ki rek potrjujejo.

Malo kalorij, veliko vitaminov

Če ste zagovornik zdravega življenja, vsak dan pojeste približno dve skodelici sadja. Eno lahko predstavlja tudi srednje veliko jabolko, ki vas bo kljub malo kalorijam (približno 80 kalorij) zaradi velike vsebnosti vlaknin (približno štiri grame na jabolko) nasitilo in blagodejno vplivalo na prebavo. Jabolka so tudi dober izvor vitamina C, pri tem pa ne smete pozabiti, da se v lupini skriva kar šestkrat več vitamina kot v sredici.

Za nižji holesterol

O vplivu jabolk na zdravje srca in ožilja je bilo narejenih že veliko raziskav. Neka raziskava je pokazala, da se je ženskam, ki so se zaradi povišanega holesterola odločile za bolj zdravo življenje in vsak dan poleg rednih zdravih obrokov in telesne aktivnosti pojedle tudi eno jabolko, znižal nivo slabega holesterola. Za to naj bi bil najbolj zaslužen pektin, ki hkrati znižuje možnosti za pojav srčno-žilnih bolezni in možganske kapi.

Proti diabetesu

Še en razlog, zakaj je za malico dobro pojesti jabolko, se skriva v varovanju pred pojavom diabetesa. Raziskave so pokazale, da jabolka znižujejo stopnjo C-reaktivnega proteina v krvi, ki v večjih količinah povečuje možnosti za pojav diabetesa.

Za vzdržljivost

Jabolko, ki ga pojeste pred telesno aktivnostjo, bo povečalo vzdržljivost med telovadbo. Za to je zaslužen antioksidant kvercetin, ki hkrati poskrbi tudi za večjo imunsko odpornost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.