Dvestoletnica obveznega izvoda

Foto: Žurnal24 (Foto: BOBO)
Irena Sešek in Samo Kristan sta pripravila razstavo, posvečeno dvestoletnici obveznega izvoda, ki bo na ogled do osmega decembra.
Oglej si celoten članek

Danes so v Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK) odprli razstavo, posvečeno dvestoletnici obveznega izvoda. Drugega aprila 1807 je bil v avstrijskem cesarstvu izdan prvi odlok o obveznem izvodu, ki je veljal tudi v vseh tedanjih slovenskih deželah.

Na razstavi, ki sta jo pripravila Irena Sešek in Samo Kristan, so predstavljeni prvi obvezni izvodi, odredba v originalu in prevodu, ki predpisuje obvezno zbiranje tiskov, prevod uredbe iz časa Ilirskih provinc in poročilo Matije Čopa o prevzemu obveznih izvodov iz leta 1834, ki ga hrani Arhiv RS. Med izbranimi naslovi je precejšnje število slovenskih knjig, poleg njih pa tudi knjige v nemščini, latinščini in francoščini.

 

Ogled do 8. decembra

Razstavo si lahko ogledate vse do osmega decembra.

Med prvimi obveznimi izvodi je mogoče najti vsebinsko zelo različne publikacije: največ je bilo molitvenikov in drugih publikacij z versko vsebino, najti pa je tudi slovenske učbenike (abecednike, gramatike), strokovno literaturo (na primer medicinske knjige), uradne publikacije, pa tudi kuharske knjige, različne letake in drugo.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.