Magazin
28 ogledov

Dvestoletnica obveznega izvoda

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Irena Sešek in Samo Kristan sta pripravila razstavo, posvečeno dvestoletnici obveznega izvoda, ki bo na ogled do osmega decembra.

Danes so v Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK) odprli razstavo, posvečeno dvestoletnici obveznega izvoda. Drugega aprila 1807 je bil v avstrijskem cesarstvu izdan prvi odlok o obveznem izvodu, ki je veljal tudi v vseh tedanjih slovenskih deželah.

Na razstavi, ki sta jo pripravila Irena Sešek in Samo Kristan, so predstavljeni prvi obvezni izvodi, odredba v originalu in prevodu, ki predpisuje obvezno zbiranje tiskov, prevod uredbe iz časa Ilirskih provinc in poročilo Matije Čopa o prevzemu obveznih izvodov iz leta 1834, ki ga hrani Arhiv RS. Med izbranimi naslovi je precejšnje število slovenskih knjig, poleg njih pa tudi knjige v nemščini, latinščini in francoščini.

 

Ogled do 8. decembra

Razstavo si lahko ogledate vse do osmega decembra.

Med prvimi obveznimi izvodi je mogoče najti vsebinsko zelo različne publikacije: največ je bilo molitvenikov in drugih publikacij z versko vsebino, najti pa je tudi slovenske učbenike (abecednike, gramatike), strokovno literaturo (na primer medicinske knjige), uradne publikacije, pa tudi kuharske knjige, različne letake in drugo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.