Epidemija prezgodnje menopavze

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Še nedavno je veljalo, da so ženske, ki se jim menopavza zgodi pred štiridesetim letom, izjemno redke. A nove raziskave kažejo, da se delež tistih, ki v menopavzo vstopijo pred štiridesetim, hitro povečuje.
Oglej si celoten članek

V študiji, narejeni na Imperial Collegeu v Londonu, so pregledali zdravstvene kartone skoraj pet tisoč Britank. Ugotovili so, da je žensk, ki jih doleti prezgodnja menopavza, kar šest odstotkov. Približno vsaka šestnajsta ženska se torej z menopavzo spopade, preden vstopi v peto desetletje, strokovnjaki pa so kot razlog izpostavili kajenje – jajčeca naj bi uničevali ogljikovodiki. Med razlogi za prezgodnjo "odpoved" jajčnikov so še nekakovostna prehrana, alkohol, stres, motnje ščitnice in hipofize ter celo "avtoimunski odgovor telesa, ki se počuti ogroženo". Ginekolog Luciano Nardo iz bolnišnice St. Mary's v Manchestru je pojasnil: "Reproduktivna sposobnost telesa se lahko ustavi kot odgovor na stres, slabo hrano, žalost, depresijo ... In v nekaterih primerih nikoli več ne začne delovati."

Prihaja epidemija?

Znana britanska nutricionistka Marilyn Grenville prav tako meni, da sta zelo pomembna razloga za prezgodnjo menopavzo neustrezna prehrana in stres. "Postali smo družba, prežeta s stresom, preveč sedimo. Mlada dekleta se gibljejo manj kot starejše generacije, hkrati pa pijejo preveč alkohola, zato lahko kmalu pričakujemo epidemijo prezgodnje menopavze," pravi Grenvillova. In posledice? Reproduktivne sposobnosti so končane (čeprav medicina zmore marsikaj), veliko večje pa naj bi bilo tudi tveganje za številne bolezni.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 09:41 4. Avgust 2011.

    Bioidentična hormonska krema, Vitex, Cimicifuga racemosa...in seveda sprememba prehrane so odlična pomoč pri težavah s hormoni :)

  • 12:18 1. Avgust 2011.

    Tudi pri nas (Center prehranske terapije) opažamo veliko število žensk s prezgodnjimi simptomi menopavze. Sprememba prehrane je nujna, večina žensk …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.