Govorjenje v spanju ni težava

Foto: Žurnal24 Odrasli redkeje govorijo v spanju kot otroci. (Foto: Shutterstock)
Nočni pogovori, ki so ena od motenj spanja, po navadi trajajo pol minute.
Oglej si celoten članek

"Ocenjuje se, da več kot polovica otrok med 3. in 10. letom govori v spanju," pravi zdravnik Matej Valentinčič in dodaja, da je pojav pri odraslih redkejši, saj jih v spanju govori pet odstotkov.

Pogost vzrok je stres
Vzroki govorjenja v spanju se pri odraslih in otrocih razlikujejo. "Pri odraslih je govorjenje v spanju najpogosteje povezano s posttravmatskim stresom, vročino, pomanjkanjem spanja in anksioznostjo," našteva Valentinčič. Medtem ko otroci pogosto govorijo v spanju, pa med odraščanjem spijo mirneje. "Govorjenje je sicer najrazločnejše v začetnih fazah spanca, ko ljudje celo oblikujejo pogovore, medtem ko v globokem spancu po navadi zgolj momljajo," pojasnjuje Valentinčič. "Govorjenje je težava le, če se pojavijo bolezni, kot so apneje med spanjem," razkriva Valentinčič, sicer pa tovrstno nočno vedenje ni problematično. Pozorni bodite le, če se govorjenje v spanju pri odraslih pojavi nenadoma ter vključuje kričanje, nasilje in občutke strahu. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.