Magazin > Lepota & telo
325 ogledov

Govorjenje v spanju ni težava

Odrasli redkeje govorijo v spanju kot otroci. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Nočni pogovori, ki so ena od motenj spanja, po navadi trajajo pol minute.

"Ocenjuje se, da več kot polovica otrok med 3. in 10. letom govori v spanju," pravi zdravnik Matej Valentinčič in dodaja, da je pojav pri odraslih redkejši, saj jih v spanju govori pet odstotkov.

Pogost vzrok je stres
Vzroki govorjenja v spanju se pri odraslih in otrocih razlikujejo. "Pri odraslih je govorjenje v spanju najpogosteje povezano s posttravmatskim stresom, vročino, pomanjkanjem spanja in anksioznostjo," našteva Valentinčič. Medtem ko otroci pogosto govorijo v spanju, pa med odraščanjem spijo mirneje. "Govorjenje je sicer najrazločnejše v začetnih fazah spanca, ko ljudje celo oblikujejo pogovore, medtem ko v globokem spancu po navadi zgolj momljajo," pojasnjuje Valentinčič. "Govorjenje je težava le, če se pojavijo bolezni, kot so apneje med spanjem," razkriva Valentinčič, sicer pa tovrstno nočno vedenje ni problematično. Pozorni bodite le, če se govorjenje v spanju pri odraslih pojavi nenadoma ter vključuje kričanje, nasilje in občutke strahu. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.