Potrebovali boste naslednje:
- 2 dag maščobe,
- 3 dag slanine,
- 2 dag moke,
- 8 dag jušne zelenjave (brez korenja),
- 30 dag oluščenega graha,
- 1,25 litra bistre juhe,
- 0,5 dl kisle smetane,
- sol, poper,
- muškatni orešček,
- opečene kruhove kocke.
Kako jo pripravite
Na razgreti maščobi in na kocke razrezani slanini svetlo prepražite moko, dodajte na kolobarje narezano jušno zelenjavo n vse skupaj prepražite.
Prilijte juho in kuhajte dobre pol ure, nato dodajte grah in kuhajte toliko časa, da se zmehča.
Juho zmiksajte ali pretlačite, začinite in ponovno dobro prevrite. Ko se malce ohladi jo legirajte (dodajte smetano in tako zgostite).
Pozimi lahko uporabite konzervirano ali zamrznjeno grahovo zrnje.
Zraven postrezite opečene kruhove kocke.
Dober tek!