Grenivka in zdravila - nevarna kombinacija

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Uživanje grenivk ali grenivkinega soka sočasno z nekaterimi zdravili lahko privede do resnih zdravstvenih zapletov, poročajo francoski mediji.
Oglej si celoten članek

Rezultati kliničnih raziskav so potrdili, da grenivka upočasnjuje presnavljanje zdravil, zaradi česar se v telesu nakopiči prevelik odmerek zdravil, kar lahko vodi do poškodbe jeter, v nekaterih primerih pa celo do resnih poškodb mišic in ledvic.

Farmacevti opozarjajo

Grenivke vsebujejo sestavine, ki se presnavljajo po isti poti kot našteta zdravila, zato lahko stalno uživanje tega sadeža poveča učinek omenjenih zdravil, ker se počasneje presnavljajo. Glavni krivec za spremenjeno presnovo zdravil je dihidroksibergamotin. Tudi uživanje grenivke in zdravil v nekajurnih presledkih ne zagotavlja varnosti pred zapleti, zato farmacevti opozarjajo: "Če jemljete zdravila, se pred uživanjem grenivkinega soka raje posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom oziroma natančno preberite priložena navodila za uporabo."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.