Magazin > Lepota & telo
108 ogledov

Grenivka in zdravila - nevarna kombinacija

Prehranski semafor pravi, da je grenivka zelena. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Uživanje grenivk ali grenivkinega soka sočasno z nekaterimi zdravili lahko privede do resnih zdravstvenih zapletov, poročajo francoski mediji.

Rezultati kliničnih raziskav so potrdili, da grenivka upočasnjuje presnavljanje zdravil, zaradi česar se v telesu nakopiči prevelik odmerek zdravil, kar lahko vodi do poškodbe jeter, v nekaterih primerih pa celo do resnih poškodb mišic in ledvic.

Farmacevti opozarjajo

Grenivke vsebujejo sestavine, ki se presnavljajo po isti poti kot našteta zdravila, zato lahko stalno uživanje tega sadeža poveča učinek omenjenih zdravil, ker se počasneje presnavljajo. Glavni krivec za spremenjeno presnovo zdravil je dihidroksibergamotin. Tudi uživanje grenivke in zdravil v nekajurnih presledkih ne zagotavlja varnosti pred zapleti, zato farmacevti opozarjajo: "Če jemljete zdravila, se pred uživanjem grenivkinega soka raje posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom oziroma natančno preberite priložena navodila za uporabo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.