Magazin > Lepota & telo
247 ogledov

Test očetovstva kar doma

DNK Shutterstock
Pri testu očetovstva se primerjata vzorca moškega in otrokovega DNK. Ugotavlja se, ali je moški biološki oče otroka. "Če ni, je ujemanje lokusov nič-, če pa je potrjen kot biološki oče, je ujemanje lokusov 99.9999-odstotno," pojasnjuje Maja Tanko Smolič z Inštituta za DNK analize.

Vzorce analizirajo v tujini

"Vsaki stranki vzamemo vzorec DNK na dveh palčkah, ki se razpolovita in ju analizirata dve skupini strokovnjakov. Vsak test naredijo dvakrat, na koncu pa se rezultati primerjajo med seboj in so neizpodbitni," dodaja Tanko Smoličeva. "Veliko ljudi si raje odvzame vzorec DNK kar doma, če pa gre za testiranje očetovstva v sodne namene, morajo mati, otrok in domnevni oče priti do inštituta, kjer v navzočnosti priče vzamejo vzorce," pravi Tanko Smoličeva in še dodaja, da je drugačen le odvzem vzorcev, ne pa sam postopek analize. Odvzete vzorce pošljejo v partnerski laboratorij v tujino. Pri testiranju lahko sodeluje tudi mati otroka, saj pomaga izključiti svoj prispevek v otrokovem DNK. "Vsekakor pa lahko teste očetovstva opravimo tudi brez prisotnosti matere," pravi Tanko Smoličeva. Test sicer vključuje dodatno analizo, ki pa je brezplačna.

Anonimnost testa

Ob naročilu testa očetovstva ponudniki zagotavljajo diskretnost in anonimnost. Obrazec z vašimi podatki opremijo z referenčno številko, s katero označijo tudi vzorec odvzete DNK. V laboratoriju analiza tako poteka brez navedenih osebnih podatkov. Podjetje po urejanju rezultatov genetske analize poveže referenčno številko z osebnimi podatki. O rezultatih vas osebno obvestijo, prevzamete pa jih lahko pri podjetju; možnost je tudi, da vam dajo geslo, s katerim lahko vstopate v svoj profil podjetja prek svetovnega spleta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.