Magazin > Lepota & telo
64 ogledov

Laganje lahko ogrozi vaše zdravje

obraz, ženska, roke, usta Shutterstock
Še tako nedolžna laž pri ljudeh povzroča občutek tesnobe, trdijo strokovnjaki. Tisti, ki lažejo večkrat na dan, pa se morajo bati še česa hujšega.

Se vam majhne laži zdijo popolnoma neškodljive? Razmislite še enkrat! Tudi majhne laži lahko vplivajo na zdravje, trdijo znanstveniki z univerze Notre Dame. Se bojite, da vam bo zrasel nos? Znanstveniki so ugotovili, da laganje povečuje občutek tesnobe, poleg tega pa naj bi imeli ljudje, ki veliko lažejo, pogostejše glavobole, poroča Daily Mail.

Niso smeli lagati

Ljudje, ki ne lažejo, imajo boljše prijateljske odnose, počutijo se bolje in so bolj zdravi, pravijo izsledki desettedenske raziskave, v kateri je sodelovalo sto prostovoljcev. Prostovoljce so razdelili v dve skupini. Prva skupina ni smela lagati, druga skupina pa si je morala beležiti, kolikokrat na teden so se zlagali. Prostovoljci so vsak teden opravili test z detektorjem laži in izpolnili vprašalnik o njihovem telesnem in duševnem počutju ter o odnosih s partnerjem. Strokovnjaki so ugotovili, da sta obe skupini veliko manj lagali kot pred tem, vendar so se tisti iz prve skupine počutili bolje.

Nedolžne laži

Med nedolžne laži znanstveniki prištevajo tudi pretiravanja o lastnih dosežkih in celo izpuščanje podatkov, za katere ne bi želeli, da bi jih drugi vedeli. "Vsi se lahko zavestno potrudimo, da bi čim manj lagali, s tem bomo izboljšali svoje zdravje," pravi vodja raziskave Anita Kelly.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.