Magazin > Lepota & telo
40 ogledov

Poglejte, kaj bomo jedli čez 20 let

kobilice
1/2
Shutterstock
Cene mesa rastejo in nič nenavadnega ne bo, če bomo čez dvajset let namesto hamburgerja z govejim mesom naročili takšnega s pleskavico iz žuželk, pravijo prehranski analitiki.

Ste že razmišljali o tem, kaj bomo jedli čez dvajset let? Ker cene mesa rastejo v nebo, analitiki ocenjujejo, da bo meso postalo luksuzna dobrina, dostopna le peščici, poroča BBC.

In kaj bodo jedli tisti, ki si mesa ne bodo mogli privoščiti? Dober nadomestek naj bi bili insekti, ki imajo enako bogato hranilno vrednost kot meso, bogati pa so tudi z beljakovinami. Strokovnjaki pravijo, da je njihova vzreja mnogo cenejša kot vzreja živine, poleg tega naj bi porabili manj vode, tudi onesnaženost zraka z ogljikom bi se zmanjšala.

 

A hrana iz žuželk se bo morala prilagoditi okusu Evropejcev in Američanov, poudarjajo strokovnjaki. "Žuželke, kot so črički in kobilice, bodo pripravljene tako, da jih bomo uživali kot mleto meso," razlaga prehranska analitičarka Morgaine Gaye in dodaja, da bodo takšna živila podobna recimo pleskavicam, po okusu pa bodo zaradi začimb močno spominjala na meso.

Trenda vzrejanja žuželk se zavedajo tudi evropske države. Danska vlada je pred kratkim že vložila milijon evrov za razvoj in pripravo zakonodaje, ki bo urejala položaj kmetij, na katerih naj bi gojili žuželke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.