Magazin > Lepota & telo
75 ogledov

Znanstveniki ozdravili slepe miši

miš Shutterstock
Ameriški znanstveniki so slepim mišim omogočili, da so znova spregledale.

To jim je uspelo s pomočjo kemikalije, s katero so njihove oči spet postale občutljive na svetlobo. Rezultati raziskave, objavljene v znanstveni reviji Neuron, vlivajo novo upanje ljudem, ki trpijo za najpogostejšimi oblikami slepote. Kemikalija, ki so jo vbrizgali slepim mišim, se imenuje AAQ in deluje tako, da celice v očesni mrežnici naredi občutljive na svetlobo, je povedal vodja raziskovalne skupine Richard Kramer, profesor molekularne in celične biologije na kalifornijski univerzi Berkeley.

Metoda je začasna

Metoda je začasna in ne zahteva operacije ter odpira pot k ozdravitvi vida, ki ne zajema vsaditve mikročipov ali transplantacije matičnih celic, dveh metod, ki ju še preverjajo. "Prednost te metode je, da vključuje samo preprosto kemikalijo, kar pomeni, da bi lahko pacienti spreminjali odmerek, kemikalijo uporabljali vzporedno z drugimi načini zdravljenja ali prenehali z zdravljenjem, če ne bi bili zadovoljni z rezultati," je dejal Kramer. Ko pa bi razvili izboljšane kemikalije, bi lahko te ponudili pacientom.

"Tega ne moreš storiti, potem ko kirurško vsadiš čip ali genetsko spremeniš osebo," je dodal Kramer. Ni znano, v kolikšni meri se je zdravljenim mišim izboljšal vid, vendar so raziskovalci potrdili učinek kemikalije, saj so se mišim pri močnejši svetlobi skrčile zenice in so se svetlobi umikale, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.