Magazin > Lepota & telo
64 ogledov

Slovenske niso niti ekološke

breskve Shutterstock
Glavna sezona zorenja breskev in marelic se je tudi v Sloveniji že začela (oziroma je čas zorenja nekaterih sort že mimo), zato smo tudi tokrat preverili ponudbo v večjih trgovinskih centrih, a smo v iskanju domačih pridelkov žal ostali praznih rok.

Živilo: breskve, marelice
Trgovine: Mercator, Leclerc, Spar, Lidl, Hofer, Kalček, spletni ponudniki, kmetije
Izvor: Italija, Španija, Slovenija

Sadeži iz Italije in Španije

Košarice in zaboji na policah so bili večinoma napolnjeni z breskvami in marelicami iz Španije in sosednje Italije, razlike v cenah pa so kar precejšnje. Najcenejše breskve smo našli v Lidlu, kjer jih ponujajo po 0,79 evra na kilogram (izvor: Španija), v isti trgovini pa smo presenetljivo našli tudi najdražje, saj je druga vrsta breskev tam stala 1,99 evra (izvor: Italija). Razlike v cenah so bile pri marelicah veliko manjše. Najcenejše ponujajo v Leclercu, kjer stanejo 1,65 evra za kilogram (izvor: Italija), najdražje pa v Mercatorju, kjer kilogram italijanskih marelic stane 1,99 evra.

V trgovinah jih ni

Znova so pri primerjanju cen razred zase ekološko pridelane italijanske breskve iz Kalčka, ki te dni v akciji stanejo 3,83 evra, redna cena pa sicer dosega vrtoglavega 5,11 evra na kilogram. Kilogram ekološko pridelanih marelic v Kalčku vas bo stal 5,38 evra, k nam pa so pripotovale iz Italije. Ker smo se prejšnji teden osredotočili na ekološko ponudbo dostavljalcev sadja in zelenjave na dom, smo cene tokrat preverili tudi pri njih in odkrili, da jih ne ponujajo povsod, kjer pa jih, lahko kilogram tako pridelanih breskev ali marelic izjemoma doseže tudi ceno deset evrov, čeprav so v povprečju cene primerljive s tistimi iz Kalčka. Tudi tu pa slovenskega sadja nismo našli.
Po domače breskve in marelice se je, kot vse kaže, torej treba odpraviti neposredno na bližnjo kmetijo, saj jih boste drugje res težko našli.

Komentarjev 1
  • mirko 12:34 14.julij 2012.

    " Biološko pridelane " Kdo sploh še verjame tem oznakam ? Nemogoče je kontrolirat proizvajalca ali resnično 100% prideluje po biološki metodi. Potem je še pa med proizvajalcem in končnim kupcem cela veriga, ki lahko izkoriščajo to oznako na sadju, ...prikaži veču, ki z biološko pridelavo nimajo nič skupnega razen cene. Niti kmetu danes ne moreš več zaupat. Edino živilo, ki je 100% biološko pridelano je živilo, ki ga sam pridelaš po tem postopku.