Magazin > Lepota & telo
342 ogledov

Zaradi pozebe letos na voljo le gojene

borovnice Žurnal24 main
Ker jih pridelujemo tudi pri nas, smo se odločili preveriti, ali domače borovnice ponujajo tudi v trgovinah.

Presenečeni smo odkrili, da slovenskih ne ponuja prav noben trgovec, saj smo na policah našli le borovnice tujega izvora: iz Italije, Avstrije, Španije, Maroka in celo Portugalske, ki se redko najde na seznamu držav, ki v Slovenijo izvažajo zelenjavo ali sadje. Pozanimali smo se, zakaj je tako.

Pomrznile predvsem gozdne

Pri vrhniškem pridelovalcu ameriških borovnic Lavrinc so nam pojasnili, da je za pomanjkanje gozdnih borovnic kriva predvsem pozeba, ki je pri njih deloma odgovorna tudi za okrog 30 odstotkov manjši pridelek gojenih (ameriških) borovnic. Kljub temu lahko po njihovih besedah v trgovinah letos sicer pričakujemo tudi slovenske borovnice, le da bodo te na policah malo pozneje. Podobno so nam zagotovili pri borovniški družini Rot, ki prav tako prideluje ameriške borovnice. Aprilska pozeba je poškodovala predvsem gozdne borovnice, letošnji pridelek ameriških pa bo po pričakovanjih na ravni lanskega. Pri Rotovih so pravkar obrali prve sadeže, zato se bodo ti kmalu znašli tudi na policah trgovin.

Ekološke niso najdražje

Navajeni smo že, da je treba za ekološke pridelke odšteti nekaj več denarja, a pri borovnicah se je pokazalo, da to ne drži. V Kalčku smo za italijanske ekološko pridelane borovnice odšteli 2,89 evra, kar je bilo le malce več kot za Mercatorjeve borovnice iz Španije, Maroka ali Portugalske (2,59 evra). V Tušu so bile borovnice najcenejše, saj so stale 1,79 evra, izvirale pa so iz Avstrije. V Leclercu in Lidlu borovnic niso imeli. V primerjavi s trgovinami so cene borovnic, če jih kupite neposredno pri prodajalcu, precej nižje, saj se gibljejo med sedmimi in devetimi evri za kilogram. Nekateri pridelovalci ponujajo tudi možnost, da si jih naberete sami; če se odločite za to, boste za kilogram odšteli okrog pet evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.