Magazin > Lepota & telo
31 ogledov

Izdelano pri nas ni nujno slovensko

zrezek Shutterstock
Sezona piknikov je skoraj na vrhuncu, zato smo se odločili, da bomo v trgovinah preverili ponudbo pakiranega svežega mesa, pri čemer smo se osredotočili predvsem na njegovo poreklo.

Bodite pozorni na oznake

V Mercatorju, Leclercu, Sparu, Kalčku in Tušu smo v hladilnikih našli predvsem meso slovenskega porekla, na katerem je bilo tudi jasno označeno, iz katere države prihaja. Oznaka država porekla na govejem in telečjem mesu sicer pomeni, da je bilo meso pridobljeno od živali, ki so bile rojene in rejene v isti državi. Če gre za več različnih držav, mora biti to posebej navedeno. Poreklo krave, ki je bila rojena v Avstriji in je bila v Sloveniji le vzrejena, tako ne more biti slovensko.

Najnatančnejše oznake smo našli v Sparu, kjer je bilo veliko izdelkov opremljenih s podrobnim opisom tega, kje je bila žival rojena, vzrejena in zaklana, čeprav je šlo za meso slovenskega porekla. Takšne oznake smo sicer v preostalih omenjenih trgovinah našli le na pakiranem ekološkem mesu, ki je bilo skoraj izključno slovensko. Pestrost ponudbe ekomesa je bila največja v Mercatorju in Kalčku, medtem ko nam ga v Leclercu, Hoferju in Lidlu sploh ni uspelo najti.
V Hoferju in Lidlu je v nasprotju s preostalimi obiskanimi trgovinami v hladilnikih na kupce čakalo predvsem meso avstrijskega in nemškega porekla z redkimi slovenskimi izjemami.

Bodite pazljivi pri mešanem mesu

Predvsem pri izdelkih iz predelanega oziroma mešanega mesa (mleto meso, pleskavice, čevapčiči, klobase ...) bodite pazljivi, saj oznaka Izdelano v Sloveniji še ne pomeni, da je meso slovenskega izvora. Pleskavice, katerih meso je bilo sicer razsekano pri nas, so tako lahko tudi iz francoskega in belgijskega mesa. Takšne primere smo našli v več trgovinah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.