Magazin > Lepota & telo
37 ogledov

Izbirajte: slovensko ali ekološko pridelano

gobe Shutterstock
Ta teden smo se odločili preveriti, kakšna je ponudba slovenskega ekološko pridelanega sadja in zelenjave pri naših veletrgovcih.

Tudi tokrat smo odkrili, da je slovenske pridelke na policah izjemno težko najti, saj smo jih našli le v Mercatorju (gobe šitake in pakirana jušna zelenjava) in Sparu (gobe šitake). Ti dve trgovini imata poleg Kalčka, ki ponuja izključno ekološka živila, najpestrejšo ponudbo ekoloških pridelkov. Prav nasprotno pa je v Lidlu, kjer tako pridelanega sadja in zelenjave sploh nimajo v ponudbi.

Premalo domače redne oskrbe

V Kalčku so nam na poizvedovanje, kako to, da med številnimi ekološkimi pridelki ni najti slovenskih, odgovorili, da se to zgodi res izjemoma. “Z domačimi dobavitelji redno izvajamo posebne prodajno-promocijske akcije; nazadnje smo imeli februarja mesečno promocijsko tematsko akcijo Slovenske ekodobrote. V naših trgovinah lahko redno srečate slovenske ekoproizvajalce, saj večina naših dobaviteljev redno izvaja degustacijske predstavitve v samopostrežnih ekoloških trgovinah Kalček,” je pojasnil Terens Štader. Tudi tokrat naj bi bili vir težav slovenski pridelovalci. “Naša želja je, da bi se ponudba slovenskih ekoživil v prihodnje zdravo in pospešeno razvijala, še zlasti pa bi nas razveselil napredek pri ponudbi slovenskega ekološko pridelanega sadja in zelenjave, kajti doslej nismo dobili ponudbe domačega dobavitelja ekosadja in ekozelenjave, ki bi lahko zagotovil redno oskrbo naših trgovin v skladu s količino, potrebno za naše stranke,” je dejal Štader. Vse očitnejše je, da sta za pomanjkanje slovenskih pridelkov (ekoloških ali ne) v trgovinah kriva bodisi pomanjkanje zadostne redne pridelave bodisi pomanjkljiva komunikacija med kmeti in trgovci, zaradi katere so vsi na slabšem, tudi kupci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.