Magazin > Lepota & telo
38 ogledov

Za veliko noč bomo jedli madžarski hren

hren Žurnal24 main
Odločili smo se, da bomo vsak teden pri različnih ponudnikih preverili ponudbo ene vrste svežega sadja in zelenjave, pri čemer se bomo osredotočili predvsem na izvor in način ohranjana svežine. .

Ta teden smo si za analizo izbrali svež hren, ki je na voljo v Mercatorjevih trgovinah.

Na voljo zlasti madžarski

V trgovino smo se odpravili na začetku tedna in na policah našli zgolj eno vrsto hrena, uvoženega iz Madžarske. V Mercatorju so nam ob tem sredi tedna sicer zagotovili, da so ponudbo dopolnili tudi s slovenskim hrenom. Ob tem je pomembno poudariti, da je slovenski hren na voljo le v eni od njihovih trgovin. Obe vrsti hrena se prodajata za isto ceno.

Samooskrba je premajhna

“Najprej smo dobavili hren iz Madžarske, ker je bila ponudba zelo konkurenčna,” so odločitev za hren tujega izvora pojasnili v Mercatorju. Kot pojasnjujejo, se za uvoz sadja in zelenjave sicer odločajo zaradi zelo nizke stopnje domače oskrbe. “Od domačih pridelovalcev odkupimo vse, kar nam lahko ponudijo, če so le kakovost, količine in cena sprejemljive,” razlagajo in dodajajo, da se v želji, da bi kupcem ponudili čim več slovenskih izdelkov, z domačimi pridelovalci o novem pridelku pogovarjajo tudi eno leto vnaprej. “Žal slovenskih izdelkov zelo hitro zmanjka. Takrat se odločimo najprej za uvoz iz najbližjih regij, šele nato iz bolj oddaljenih krajev,” pojasnjujejo.

Hlad ohrani svežino

Na vprašanje, kako poskrbijo za daljšo svežino in kakovost uvoženega hrena, pri Mercatorju odgovarjajo, da so za sadje in zelenjavo predpisani posebni postopki prevoza, rokovanja in hranjenja pri primernih temperaturah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.