Magazin > Lepota & telo
196 ogledov

Hren razkužuje

Ostri hren. Žurnal24 main
Ob ostrem vonju hrena se marsikomu zasolzijo oči, vendar pa ima hren tudi druge lastnosti.

V skladu z ljudskim izročilom gorčična olja, ki jih vsebuje korenina hrena, spodbujajo prekrvavitev sluznice, prebavo in prekrvavitev, hren razkužuje, ima celilne lastnosti in žene na vodo. Notranje deluje proti okužbam sečil in dihal, oteklinam in ledvičnim kamnom, zunanje pa proti vnetim sklepom oziroma vezivnim tkivom in pomaga pri pikih insektov. S hrenom lahko izkašljevanje lajšajo kadilci, ki jih muči kronični bronhitis. Stara ljudstva so ga uporabljala tudi kot sredstvo proti skorbutu, pri pljučnih, kožnih in mnogih drugih obolenjih.

Pri občutljivih posameznikih lahko hren sproži alergijo in dražilno deluje na kožo, izogibale naj bi se mu tudi nosečnice in doječe matere. Hrena naj sicer ne bi užili več, kot je običajno v prehrani. Najboljši je sveže nariban, saj je le takšen biološko učinkovit in hkrati aromatičen.

Hren je dragocen tudi kot nadomestek soli, če se ji moramo recimo izogibati zaradi visokega krvnega tlaka.

Sestavine
Korenina hrena je izjemno bogata z ostrimi gorčičnimi olji. Prisotna je tudi visoka koncentracija vitamina C, poleg tega pa korenina vsebuje še vitamine skupine B, kalij, kalcij, magnezij, fosfor in železo.

Nasveti za nakup in shranjevanje
Če kupimo že nastrgan hren, so mu običajno dodana sredstva proti oksidiranju in konzervansi, kar ugotovimo po mlečno beli barvi. Hren brez konzervansov pa je rahlo rjavkaste barve in ga lahko kupimo v trgovinah z zdravo prehrano.
Od hrenove korenine odrežemo le toliko, kot potrebujemo. Ostalo zavijemo v folijo in shranimo v hladilniku. Zdravilne antibiotične snovi hitro izhlapijo, če je korenika izpostavljena izsuševanju in višjim temperaturam, zato jo vedno hranimo tesno zavito na hladnem in temnem. Če ga hranimo dlje časa, začnejo gorčična olja izgubljati svoj učinek. Hrena, ki ga nastrgamo sami, ne smemo hraniti več kot dva do tri tedne.  

Uporaba
Korenino lahko uporabljamo kot začimbo za juhe, tekne kot priloga – samostojen ali v omakah – h kuhanemu mesu ali prekajenim ribam.

Ima pa še eno čudežno moč – s koščkom hrena v denarnici ta nikoli ne bo prazna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.