Magazin
1204 ogledov

Kako narediti domači suši

sushi
1/4
Shutterstock
Domači suši. Trik v pripravi pravega riža in izbiri sveže ribe. Sestavine dobite pri nas.

Eno od največjih japonskih kulinaričnih umetnin – suši – lahko pripravite sami, čeprav ste pri odkrivanju japonskih kulinaričnih specialitet, ki jih odlikujejo svežina, hranljivost in majhna vsebnost maščob, popolni začetniki.

Riž kuhan ravno prav

Za suši potrebujete srednjezrnati beli riž. Poleg riža za klasične rolice sušija – makije – potrebujete alge nori, rižev kis, zelenjavo in/ali svežo ribo. Riž mora biti skuhan ravno prav. Skodelico riža (250 gramov) najprej dobro in večkrat sperite, vsujte v posodo z debelim dnom in zalijte s toliko vode, da je je za dober prst več kot riža. Počakajte, da zavre, nato pustite vreti od ene do dveh minut, potem pa posodo dobro zaprite in ugasnite ogenj. Po 20 minutah riž razporedite v lončeno posodo in ga polijte z mešanico treh velikih žlic riževega kisa, male žličke soli in dveh žličk sladkorja, ki ste jo segrevali toliko časa, da se je sladkor stopil. Po desetih minutah se bo riž navzel okusa.

Z zelenjavo ali ribo

Riž nato razporedite na kvadrat alge in na koncu pustite dva centimetra roba. Zelenjavo (korenček, sveže kumarice, avokado, japonsko repico) in/ali svežo tuno narežite na tanke, dolge trakove in položite na riž. Zvijte in razrežite na rolice, ki jih ponudite s pasto wasabi (japonski hren), sojino omako in vloženimi lističi 
ingverja.

Ne tvegajte, če dvomite o svežosti ribe

Vse sestavine za pripravo makija že dobite v slovenskih trgovinah. Pozorni bodite pri izbiri ribe. Raje kot fileje kupite celo ribo in jo filirajte sami. Riba je sveža, če ima čiste in jasne oči, škrge rožnato rdeče in vlažne. Stara pa je, če so škrge temno rdeče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.