Magazin > Lepota & telo
35 ogledov

Veste, kaj jeste?

testenine Shutterstock
Veš, kaj ješ? Dobra in zmerna prehrana je zagotovilo za manj omejitev v starosti. Informirajte se!

"Kar seješ v mladosti, žanješ v starosti," pravi prehranska strokovnjakinja Marjana Peterman na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). ZPS želi ob letošnjem svetovnem dnevu zdravja, ki je osredotočen na starejšo populacijo, opozoriti na pomen zdravega načina življenja v mladosti, ki se obrestuje v starosti.

Indeks telesne mase

Skoraj polovica odraslih Slovencev ima previsoko telesno težo ali je predebelih. Njihov indeks telesne mase (ITM), ki ponazarja ocene telesne zamaščenosti, torej presega količnik 25. Večji ko je ITM, večje je tveganje za zdravstvene težave, kot so povečan holesterol, bolezni srca in ožilja, sladkorna bolezen, žolčni kamni, težave pri dihanju in nekatere vrste raka. Pri normalni prehranjenosti je ITM med 18,5 in 25.

Sol, maščobe in sladkor

Poleg normalne prehranjenosti je naložba v prihodnost prava izbira hrane oziroma živil na podlagi oznak in označevanja predpakiranih živil. Na spletnih straneh ZPS Veskajjes.si lahko potrošniki poiščejo nasvete za zdravo prehranjevanje in odgovore na najpogostejša vprašanja. Ustvarjena je tudi baza živil in pijač, v kateri lahko najdete prehranski profil določenega živila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.