Magazin > Lepota & telo
290 ogledov

18 živil proti staranju

breskve
1/18
Shutterstock
Nutricionisti priporočajo živila, ki pomagajo v boju proti staranju.

"Antioksidanti so snovi, ki uničujejo proste radikale – škodljive molekule, ki nastanejo kot stranski proizvod zaradi izpostavljenosti zunanjim strupom, kot so tobačni dim, stres, onesnaženost in nezdrava prehrana, ter napadajo celice v telesu in pospešujejo staranje. Antioksidanti so skrivno orožje, s katerim se jim telo upira, zato z antioksidanti bogata hrana pomaga pri ohranjanju mladostnega videza," pravi prehranska terapevtka Alja Dimic iz centra Holistic. "Veliko antioksidantov organizem proizvede sam, preostale pa je treba vnesti s pravilno prehrano. Prisotni so v veliko naravnih živilih, in če jih uživamo zmerno v naravnih oblikah, imajo lahko na naše telo pozitivne učinke," pojasnjuje nutricionistka Mojca Cepuš.

Vsebnost antioksidantov

V ameriški agenciji Narodni inštituti za zdravje (National Institutes of Health) so živila razvrstili v skupine glede na to, koliko antioksidantov vsebujejo, enoto za vsebnost antioksidantov pa poimenovali orac (oxygen radical absorbance capacity). Po priporočilih ameriške agencije za kmetijstvo (United States Department of Agriculture) naj bi vsak dan zaužili od pet tisoč do sedem tisoč oracov na dan. "Živila z višjimi vrednostmi orac vsebujejo več antioksidantov, torej učinkoviteje nevtralizirajo proste radikale," razlaga Dimičeva.

Gibanje in zdrava hrana

"Če se želite upreti staranju ter poskrbeti za zdravo in sijočo kožo, se izogibajte pretiranemu izpostavljanju sončnim žarkom, predelani in vnaprej pripravljeni hrani, cigaretam in stresnemu življenju, poskrbite za dobršen vnos antioksidantov iz hrane, gibajte se na svežem zraku in ne pozabite na obvezno sproščanje," predlaga Dimičeva. Največ oracov vsebujejo nekatere začimbe in jagodičevje, vendar pa je glede na priporočljivo količino vnosa vrednost primerljiva s sadjem in zelenjavo, saj lahko teh zaužijemo veliko več kot na primer popra.

Koliko antioksidantov vsebujejo živila, si oglejte v fotogaleriji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.