Magazin > Lepota & telo
32 ogledov

THC brez neželenih učinkov

Tobak in marihuana sta približno enako škodljiva. Žurnal24 main
Odkrili vzrok za pešanje spomina pri uživalcih marihuane.

Dejstvo, da kajenje marihuane slabo vpliva na zmožnost koncentracije in pomnjenja, je znano že dolgo, a znanstveniki so šele zdaj odkrili, kaj je vzrok. Kriv naj bi bil učinek, ki ga ima THC na celice astroglia, ki so pasivna podpora nevronom v procesu posredovanja živčnih impulzov.

Manj neželenih učinkov

Odkritje je po naključju uspelo mednarodni ekipi znanstvenikov iz Kanade, Kitajske, Francije, Španije in ZDA, ki je raziskovala vlogo različnih celic pri procesu pomnjenja. V nasprotju z njihovimi pričakovanji za slab spomin ni bil kriv učinek, ki ga ima THC na nevrone, temveč njegov učinek na celice astroglia, o katerih raziskovalci sploh niso razmišljali. Odkritje je pomemben korak naprej tako pri razumevanju delovanja možganov kot pri odpravljanju neželenih stranskih učinkov medicinske uporabe konoplje. Znanstveniki so namreč prepričani, da bi lahko molekulo THC v prihodnosti v laboratoriju spremenili tako, da bo z njo mogoče ublažiti bolečino, ne da bi bile ob tem prizadete možganske sposobnosti.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.