Magazin > Lepota & telo
579 ogledov

Čas za test testosterona?

lepotec Shutterstock
Vsak tretji moški, ki se odloči za testiranje testosterona, ima tega hormona premalo, ugotavljajo ameriški endokrinologi.

Z leti upada

Raven testosteronov v moškem telesu začne upadati po 30. letu. Če moški popolnoma izgubi željo po spolnosti, pa to ni vedno povezano s tem hormonom, pravijo zdravniki. Tedaj je treba preveriti raven krvnega sladkorja, razlog pa je lahko tudi visok krvni pritisk ali depresija.

Slabši spermiji

Če krvni test pokaže glede na leta nizko raven testosterona, je to lahko posledica poškodbe testisov, raka na testisih, okužbe, HIV ali aidsa, kronične jetrne ali ledvične bolezni, sladkorne bolezni tipa 2 ... Nizka raven tega hormona je lahko kriva tudi za težave pri zanositvi, saj spermiji niso vrhunski plavalci.Prenizka raven testosterona se lahko zdravi z injekcijami, geli ali obliži. Najnovejša metoda so posebni vstavki, ki se namestijo po koži zadnjice.

Bodite pozorni na neznačilne znake

Pomanjkanje testosterona ni vedno očitno. Da je njegova raven nizka, lahko poleg majhne spolne sle in erektivne motnje kažejo pomanjkanje energije, slaba zmožnost koncentracije, depresija in razdražljivost. Številni moški imajo nizko raven testosterona, vendar se to pokaže šele po daljšem obdobju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.