Magazin > Lepota & telo
138 ogledov

Bodite pozorni pri toaletnem papirju

koža roža Shutterstock
Izberite raje neodišavljen toaletni papir in s tem manj kemikalij.

Vnetja. Prihaja čas povečane uporabe odišavljenih kozmetičnih in higienskih pripravkov, predvsem deodorantov, ki lahko pri marsikom z občutljivo kožo povzročijo vnetja. Ker je potencialno alergenih snovi na stotine, razvoj vnetja pa je odvisen predvsem od posameznikove (pre)občutljivosti, se je najbolje izogibati stiku z različnimi kemičnimi snovmi, svetuje dermatovenerolog Borut Žgavec: "Če imate možnost izbire, uporabite raje neodišavljen toaletni papir."

Vnet(j)e zaradi kondomov

"Med dodatki v izdelkih za osebno higieno, ki povzročajo kontaktne alergije, so daleč najbolj razširjene dišave, zato pacientom s težavami običajno odsvetujemo uporabo kakršnihkoli odišavljenih izdelkov za higieno. Druge potencialne alergene običajno 'prepovemo' šele po opravljenem testiranju," pojasnjuje dermatovenerologinja Vesna Tlaker Žunter in dodaja: "Kontaktna alergija se sicer lahko pojavi na zelo veliko snovi in učinkovin, v praksi pa so pogostejše kontaktne alergije na sestavine gume in lateks (v kondomih), dezinficiense, konzervanse, spermicide in druge sestavine lokalnih kontraceptivov ter sestavine barv."

Umivanja je lahko preveč

Blažja in precej pogostejša oblika vnetja iritacijski dermatitis se med drugim pojavlja ob čezmernem umivanju, po uporabi depilacijskih krem pa tudi zaradi obilnega izcedka iz nožnice, ostankov urina, sperme ali blata ter znojenja.

Pogostejši je dermatitis

Vnetja so lahko v obliki bistveno pogostejšega iritacijskega dermatitisa (pečenje, srbenje), ki ga ne spremlja alergija, ali intenzivnejše kontaktne alergije (rdečina, srbenje, pečenje, luščenje, včasih mehurčki bistre vsebine ...). V tem primeru "občutljiva koža na že zelo majhne količine neke snovi, ki sicer na normalni koži ne izzove nobene reakcije, reagira s hudim vnetjem, ki ga spremlja močno srbenje", razlaga Vesna Tlaker Žunter.

"Pomembno je, da se pacienti ne začnejo zdraviti sami"

Če je vnetje manjše, bodo težave zaradi iritacijskega dermatitisa izginile v dnevu ali največ nekaj dneh, medtem ko se kontaktna alergija tudi po odstranitvi alergena vleče še dva, tri tedne, razlaga Tlaker Žunterjeva. V hujših primerih je potreben obisk dermatologa, da se z zdravili hitreje zmanjša reakcija, saj dolgotrajna ali ponavljajoča se reakcija lahko vodi do zapletov, dodaja in poudarja: "Pomembno je, da se pacienti ne začnejo zdraviti sami. Iz izkušenj vem, da največkrat kar sami obiščejo lekarno, kjer brez pregleda zdravnika in diagnoze kupijo takšno ali drugačno mazilo, še večkrat pa se mažejo s tistim, kar imajo doma. Takšna uporaba različnih pripravkov lahko dermatitis poslabša ali celo sproži alergijo prav na pripravek, s katerim se oboleli maže, hkrati pa zakrije klinično sliko in otežuje diagnozo, ko se pacient oglasi pri dermatologu." Pogosti in močni kontaktni alergeni so propolis, arnika, ognjič in šentjanževka, našteva Žunterjeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.