Magazin > Lepota & telo
21 ogledov

Nad alergen z alergenom

ženska, lučka Shutterstock
S terapevtskim vbrizgavanjem alergenov se lahko rešite uspavalnih antihistaminikov.

Izogibajte se alergenom, ustrezno se zaščitite (očala) in si dvakrat na dan s fiziološko raztopino izpirajte nosno sluznico,” ljudem, ki trpijo zaradi senenega nahoda, svetuje alergologinja Maja Kavalar. Antihistaminike začnite jemati štiri tedne pred začetkom cvetenja pelodov in jih jemljite vso sezono cvetenja. Kožne teste, s katerimi ugotovite, na kateri pelod ste alergični, je treba opraviti v času, ko ni cvetenja.

Dolgotrajni učinki

Občutljivost na cvetni prah je možno zdraviti tudi s cepljenjem. Zdravljenje traja tri leta. “Gre za zdravljenje s stalnimi odmerki alergenov, ki deluje neposredno na imunski sistem in tako zmanjšuje imunski odgovor alergičnega človeka na stik s sproženim alergenom,” razlaga Kavalarjeva. Zdravljenje traja tri leta, vbrizgavanje alergenov pod kožo pa se začne štiri mesece pred sezono cvetenja in se nadaljuje naslednje leto. Učinek je dolgotrajen in se ohrani tudi po prenehanju zdravljenja. “Zdravljenje odpravlja znake alergije in zmanjšuje količino potrebnih zdravil; bolnik jih morda sploh več ne potrebuje. Zdravljenje preprečuje pojav novih alergij oziroma razvoj alergijske astme,” pravi Kavalarjeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.