Magazin > Lepota & telo
327 ogledov

Naravno zdravilo proti napihnjenosti

čemaž Shutterstock
Okusno in zdravilno rastlino lahko nabirate od marca do konca maja.

Sezonsko. Sezona čemaža, ki ga poznamo tudi kot divji česnik, čremož ali kačji lek, je zaradi tople pomladi na vrhuncu. Naberete ga lahko tudi sami. Večinoma raste na senčnih obronkih vlažnega listnatega gozda, včasih tudi na senčnih vlažnih negozd-nih površinah. Čemaž ima podoben okus kot česen; je bolj oster in pekoč.

Zdravilne lastnosti

Zaradi prečiščevalnih lastnosti naj bi ga po zimskem spanju uživali celo medvedi. Uporablja se kot naravno zdravilo pri zvišanem krvnem tlaku, poapnenju žil, jetrnih boleznih, vnetju želodca in črevesa, napihnjenosti ter zapeki. Odpravlja tudi podančice in varuje pred gripo. Deluje proti vrtoglavici in nespečnosti. Sušenje mu zdravilne lastnosti odvzame. 
Čebulice lahko nabiramo vse leto, za zdravljenje pa so primerne le sveže. Največ zdravilnih snovi imajo pred cvetenjem. Čebulice razrežite in od dve do tri ure namakajte v mleku; uživajte čez dan po požirkih.

čemaž | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Uživajte ga zmerno

Pri čemažu je užitna celotna rastlina: listi, čebulica, plodovi in cvetovi. Najbolje je uživati svež čemaž, saj tako ohranimo njegove zdravilne lastnosti. Pripravimo ga v juhi, kot namaz, iz njega naredimo pesto, dodajamo ga smetanovim in skutnim namazom, namesto česna pa ga uporabimo v špinači ali drugih omakah in solatah. Kljub številnim zdravilnim lastnostim ga ni priporočljivo uživati v prevelikih količinah, temveč zmerno, saj lahko razdraži prebavila, vpliva pa tudi 
na presnovo.

Čemaž prepoznavajte po vonju

Čemaž je podoben dvema zelo strupenima rastlinama: podlesku in šmarnici, zato je treba biti pri nabiranju zelo previden. Šmarnica ima dva lista, ki sta bolj mesnata. Zanesljivo ju ločijo cvetovi. Šmarnica se razraste šele maja, čemaž pa že marca. Podlesek pogosto raste skupaj s čemažem. Je temnejše barve, listi rastejo navpično in skupaj v rozeti, ima žlebasta stebla, medtem ko ima čemaž robata stebla in trdo, dobro vidno žilo v sredini listov, kar zlahka otipamo. Vsekakor pa imamo najmanj možnosti, da se zmotimo, če se ravnamo po vonju, saj ima čemaž zelo izrazit vonj po česnu.

čemaž | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Čemaževa tinktura

Sestavine:

  • čemaž
  • 50-odstotno žganje
  • voda

Priprava: Čemaževe liste narežite in stisnite, da jih je za tretjino kozarca. Prelijte jih z žganjem in kozarec postavite na okensko polico. Tam naj stoji tri tedne, vmes ga večkrat pretresite. Tekočino precedite skozi gazo in nato skozi kavni filter, potem pa od 25 do 30 kapljic razredčite z decilitrom vode.

Čemaž z jabolkom

Sestavine:

  • 2 pesti čemaževih listov
  • 1 jabolko
  • sol, poper, kis in oljčno olje


Priprava: Liste čemaža drobno narežite, jabolko očistite pečk in naribajte. Sol, poper, kis in olje zmešajte ter prelijte po čemaževih listih z jabolkom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.