Magazin > Lepota & telo
216 ogledov

Dostava zelenjave na dom

zelenjava Shutterstock
Ekološko, lokalno in poceni: dostava zelenjave na dom

Živilo: sezonska zelenjava
Trgovina: Zeleni-zabojcek.si, MojaTrznica.si, Pridelanodoma.si, Zelenjava-pikapolonica.si
Izvor: Slovenija

Nakup zelenjave, ki jo je na okolju prijazen način pridelal vam najbližji lokalni kmet, je tako zdravju kot denarnici (in navsezadnje tudi kmetu) najprijaznejša opcija. Toda pogosto časa in volje za obisk kmetije zmanjka, zato imamo na srečo tudi v Sloveniji vse več ponudnikov dostave ekološko pridelane lokalne zelenjave na dom. Preverili smo ponudbo pri nekaj večjih podjetjih, pri katerih lahko želene pridelke preprosto naročite (in plačate) kar prek spleta. Za tovrstno prodajo se odloča tudi vse več kmetij, ki pridelke dostavljajo bližnji okolici.

Tuje le, kadar domačega ni

Pod drobnogled smo vzeli spletne trgovine Zeleni zabojček, Moja tržnica, Pridelano doma in Zelenjava iz integrirane pridelave (Zelenjava-pikapolonica.si). Opazili smo, da prav povsod dajejo prednost slovenskim pridelkom in po tujih posežejo le občasno, kadar domačih ni, na primer pozimi. “Poleti, od julija do konca septembra, je delež prodane slovenske zelenjave več kot 95 odstotkov, pozimi pa okoli dve tretjini,” nam je pojasnil Gregor Hribar iz Zelenega zabojčka. Nekateri pa tudi pozimi ne odstopajo od slovenske pridelave in takrat raje ponudijo ozimnico ali preprosto naredijo premor. “V naši ponudbi imamo izključno pridelke lokalnih ekoloških kmetij iz okolice Trojan. Od tega ne odstopamo,” poudarja Kristijan Adamlje, vodja programa pri Pridelano doma. Ponudniki vam brez težav posredujejo tudi informacije o tem, s katere kmetije je pridelek.

Cene nižje kot v trgovinah

Ker cene zelenjave pri takšni ponudbi podjetja določajo skupaj s kmeti, so te primerljive s ceno običajne zelenjave in praviloma nižje od trgovinskih cen ekološke zelenjave. Večinoma je določena najnižja cena za naročilo (15 evrov), izbirate pa lahko med vnaprej pripravljenimi paketi sezonske zelenjave (in sadja) ali pa si svoj zabojček oziroma košarico sestavite sami. Prav vsi ponudniki imajo posluh za želje kupcev in so uporabniku prijazni. Preverite lahko sami, poleti imate res pestro izbiro.

Komentarjev 1
  • mia 14:58 08.julij 2012.

    je v Kranju ali okolici kak kmet, ki bi razvažal ekološko sadje in zelenjavo, mesne in mlečne izdelke?