Magazin > Lepota & telo
29 ogledov

Pijane še pred 15. letom

najstniki, alkohol Shutterstock
Delež opitih 15-letnic se v Sloveniji povečuje.

Delež 15-letnic, ki so bile v življenju vsaj dvakrat opite, in delež mladostnikov, ki so alkoholne pijače prvič pili pri starosti 13 let ali manj, v Sloveniji v zadnjih letih narašča. To je pokazala analiza trendov v okviru raziskave Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju, ki jo je izvedel inštitut za varovanje zdravja (IVZ). “Ob tem pri 11-letnikih zaznavamo ugoden trend zmanjševanja deleža mladostnikov, ki so bili vsaj dvakrat opiti. Sprememb v deležu tedenskih pivcev alkohola nismo zaznali,” pojasnjuje Maja Zorko z IVZ.

Nad mednarodnim povprečjem sta še vedno tedensko pitje in opijanje med 15-letniki, na srečo pa vsaj 11- in 13-letniki v tej kategoriji ostajajo na ravni evropskega povprečja. Bistveno vlogo pri preprečevanju zlorabe alkohola pa imajo seveda starši oziroma odrasli. “Če bo odnos odraslih do alkohola bolj kritičen, bodo do alkohola bolj kritični tudi mladostniki,” poudarja Zorkova.
Ob tem na tržnem inšpektoratu opozarjajo na povečano uporabo alkoholnih pijač med mladimi poleti, in zato pozivajo k doslednemu upoštevanju prepovedi prodaje alkohola mladoletnim.

Komentarjev 4
  • maddog 07:17 16.julij 2012.

    a dejte kr nekej, tud mi smo bli pijani ko smo bli stari 15.. edin kar nismo tolk zunaj pil, ker je bilo vse ceneje v gostilnah..

  • Slodrifter 18:40 15.julij 2012.

    Vaš komentar je bil zaradi neprimerne vsebine odstranjen.

  • Kevin Kiret 16:55 15.julij 2012.

    govori se o 11, 13 ter 15 let... te tako ali tako nimajo kaj delati... za njih je šola...ne vem kaj mešaš stvari...