Magazin
56 ogledov

Nosečnice pijejo alkohol

Odpovejte se tudi kozarčku vina ob posebnih priložnostih. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Kar 81 odstotkov nosečnic je priznalo, da so v prvih tednih nosečnosti uživale alkohol. Strokovnjaki pa opozarjajo, da je za zdrav razvoj otročička lahko usodnih že nekaj kozarčkov.

Pri ženskah, ki med nosečnostjo redno uživajo alkohol (kozarec vina na dan), se možnost prezgodnjega poroda poveča za trikrat, je pokazala irska raziskava, objavljena v časopisu BMC Pregnancy and Childbirth, v kateri je sodelovalo 60 tisoč mater.

Ker je za otročičkov razvoj lahko usoden že en kozarček vina na teden, strokovnjaki nosečnicam svetujejo popolno abstinenco.

V raziskavi je kar 81 odstotkov anketirank priznanlo, da so v prvih tednih nosečnosti uživale alkohol. Najpogostejši vzrok pitja naj bi bil šok ob nenačrtovani nosečnosti.

Ne le prezgodnji porod
Poleg prezgodnjega poroda, ki mu v hudih primerih lahko sledi tudi smrt otročička kmalu po rojstvu, lahko alkohol vpliva tudi na nepravilen telesni razvoj, nizko porodno težo, težave z učenjem in na hiperaktivnost.

Raziskovalci opozarjajo tudi na kritične primere fetalnega alkoholnega sindroma, ki nastopi zaradi večje izpostavljenosti otročička v maternici alkoholu. Ta lahko obsega cel spekter napak pri otroku, najpogosteje opazni znaki pa so iznakaženost obraza, zaostanek v rasti in napake v delovanju osrednjega živčnega sistema.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.