Magazin
226 ogledov

Kava in alkohol nista nevarna

Nosečnica naj se sama odloči, ali je zanjo uživanje alkohola in kave primerno. ( Žurnal24 main
Zmerno uživanje alkohola in kofeina med nosečnostjo ni prepovedano.

Ženske, ki se razveselijo novice, da so noseče, obenem pomislijo tudi na vse prepovedi, ki jih čakajo naslednjih devet mesecev ali še kakšen mesec več. Večina jih sicer ve, da se je med nosečnostjo dobro izogniti alkoholu in kavi, a najnovejše raziskave kažejo, da zmerno pitje alkohola in kave ne škoduje razvoju otroka.

Malo alkohola ne škodi ...
Otroci, katerih matere so med nosečnostjo spile pijačo ali dve na teden, niso ogroženi, ugotavljajo britanski znanstveniki. Pri vedenjskem in kognitivnem razvoju ni zaznati nikakršnih težav. Otroci, stari do pet let, pri razvoju ne kažejo nobenih znakov, ki bi jih lahko povezali z zaužitim alkoholom med nosečnostjo matere, ugotavljajo znanstveniki univerze UCL (University College London).

Uživanje alkohola med nosečnostjo je vedno vzbujalo debate v strokovnih krogih. Medtem ko je večje uživanje alkohola na zarodku pustilo posledice, so učinki manjšega uživanja alkohola nejasni. Večina žensk pa se še vedno raje drži predpisanega – če ne vedo, koliko alkohola je varno piti, ga raje ne uživajo.

... prav tako ne kava
Ameriški strokovnjaki pa ugotavljajo, da skodelica kave na dan med nosečnostjo ne bo povečala tveganja za splav ali prezgodnji porod.

Do zdaj so se rezultati raziskav o učinkih zmernega uživanja kofeina na nosečnost med seboj razlikovali. Pred dvema letoma so raziskave kazale, da imajo nosečnice, ki na dan zaužijejo 200 miligramov kofeina (kar je enako dvema skodelicama kave), dvakrat večjo verjetnost za splav kot nosečnice, ki kave ne pijejo. Dr. William Barth zdaj odgovarja, da lahko bodočim mamicam brez zadržkov sporočijo, da kava med nosečnostjo ni prepovedana. Dvesto miligramov kofeina na dan namreč ne pripomore k splavu ali prezgodnjemu porodu.

Medtem ko se bodo nekatere nosečnice kavi popolnoma odrekle, za druge velja, da si na dan lahko privoščijo eno skodelico. To pa daje posameznici vsaj možnost izbire, zaključujejo znanstveniki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.