Magazin
48 ogledov

Namesto pridige izberite pogovor

Starost ob prvi uporabi alkohola je pri dekletih 13,3 leta, je pokazala raziskav Žurnal24 main
Prej ali slej se bodo srečali z njim, zato bodite pripravljeni na to in ne pozabite, da otroci sledijo vašemu zgledu.

Otroci pridejo z alkoholom v stik večinoma še prej, kot starši pomislijo na to. “Po rezultatih raziskave ESPAD  je starost ob prvi uporabi alkohola pri fantih 12,8 leta in pri dekletih 13,3 leta,” nam je povedala Maja Zorman iz projekta Izberi sam (projekta Združenja DrogArt, namenjenega zmanjševanju škodljivih posledic alkohola med mladimi). Pripravljenost staršev na prvo srečanje otrok z alkoholom je zato zelo pomembna.

Pogovarjajte se
Starši se lahko zanesejo na to, da bosta njihova mladostnik in mladostnica eksperimentirala z alkoholom,” pravi Ivana Gradišnik iz Familylaba. Po njenem

Ne pozabite: če sami popivate na zabavah in obiskih, nima smisla niti začeti moralizirati.
Ivana Gradišnik, Familylab

mnenju ni najpomembnejše, ali bo otrok kdaj pokusil alkohol oziroma ali se bo napil, temveč  to, ali ste z otrokom doslej znali in želeli vzpostaviti ter gojiti zaupljiv odnos, v katerem se je dovoljeno in varno pogovarjati o vsem. “Pogovor staršev z najstnikom je zelo pomemben, saj bodo z najstnikom na zabavi in pri njegovih odločitvah ostali 'le' besede in stališča staršev,” meni Zormanova.

Bodite svetel zgled
Pogovor seveda ni dovolj za uspeh, saj je veliko bolj pomemben zgled. “Mladostnik ne more verjeti staršem, ki govorijo, da ne tolerirajo pitja alkohola, sami pa se s službene novoletne zabave domov vrnejo vidno pijani,” je opozorila Zormanova. Besede štejejo le, če so podkrepljene z dejanji, zato razmislite, kakšen bo vaš družinski veseli december.

Okrepite njihovo samospoštovanje
Starši. “Človek ne postane alkoholik zato, ker ga starši niso dovolj svarili pred nevarnostmi alkohola, ampak zato, ker ga ženejo vzgibi, ki jih poraja pomanjkanje ali odsotnost samospoštovanja.” poudarja Gradišnikova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.