Magazin > Lepota & telo
18 ogledov

Po vijugah brez glavobola

avto Shutterstock
Na dolgo pot nikoli ne odhajajte s praznim želodcem.

Potovalno slabost, ki je pogosta spremljevalka vijugastih poti na morje in dolgih voženj s trajektom čez valove, lahko preprečite z nekaj preprostimi ukrepi tudi brez uporabe zdravil, ki pogosto povzročijo zaspanost in omotičnost. Dovolj je, da se pripravite že pred odhodom in upoštevate nekaj osnovnih pravil, ki vam jih svetujejo farmacevti.

Lahko prebavljiv obrok

Pred odhodom na pot zaužijte nekaj lahko prebavljivega in se ne najejte preveč. Pojejte le toliko, da ne boste lačni. S prepolnim ali popolnoma praznim želodcem vam bo hitro postalo slabo. Na kraljevski zajtrk za en dan raje pozabite.

Obrnjeni v smeri vožnje

V sredstvih javnega prometa (in seveda tudi v avtomobilu) poskrbite, da boste sedeli obrnjeni v smeri vožnje. Med vožnjo pogled usmerite naprej, v daljavo, opazujte obzorje in se ne osredotočajte na predmete, ki švigajo mimo vas. Ne berite in ne igrajte igric na mobilnem telefonu ali prenosnem računalniku.

Poskrbite za svež zrak

Pri preprečevanju slabosti je pomembna tudi prijetna potovalna klima. Hladen svež zrak lahko umiri slabost tudi, ko se ta že pojavi. Če se le da, naj bodo okna v vozilu odprta, če pa uporabljate klimo, naj bo nastavljena na zmerno temperaturo; večkrat pa se tudi ustavite in sprehodite.

Pokusite bonbone z ingverjem

Naravno. Učinkovita alternativa zdravilom je tudi ingver. Zaužijete ga lahko sveže nastrganega, v obliki bonbona ali blagega čaja. Če ne marate okusa, se lahko odločite za kapsule, ki jih zaužijete z nekaj tekočine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.