Magazin > Lepota & telo
30 ogledov

Majhen, toda nevaren

Klopi, okuženi z borelijami, so razširjeni po vsej Sloveniji. (Foto: Shutterstoc Žurnal24 main
Klopi. Na nas prežijo od februarja do novembra; za cepljenje je še čas.
32 evrov za odrasle in 31 evrov za otroke stane odmerek cepiva proti KME.

Ukrepi. Cepljenje je najučinkovitejša zaščita pred klopnim meningoencefalitisom (KME), je poudarila Marta Grgič Vitek z inštituta za varovanje zdravja (IVZ).

"Prva dva odmerka z enomesečnim razmikom je najbolje prejeti v zimskih mesecih, toda za cepljenje je še čas," je razložila. Tretji odmerek sledi čez 9–12 mesecev, nato pa so potrebni poživitveni odmerki: prvi čez tri leta, pozneje pa na vsakih pet let.

Svetla oblačila in pregledovanje kože
Zaščita. Na sprehodih in izletih v naravo oblecite oblačila, ki pokrijejo čim več kože. Da klopa laže opazite, naj bodo svetla. Potrebna sta tudi uporaba repelenta in pregledovanje kože.

Prvi znaki okužbe, kot so utrujenost, slabo počutje, bolečine v mišicah, vročina in glavobol, se pojavijo teden ali dva po vbodu, pozneje pa lahko nastopijo visoka temperatura, močan glavobol, slabost in bruhanje, lahko celo nezavest in smrt.

Cepiva za boreliozo še ni

Cepivo za lajmsko boreliozo še ni na voljo, zato strokovnjaki pred odhodom v naravo svetujejo primerno zaščito. Borelioza se navadno začne z rdečino na koži, ki dobi obliko obroča, pozneje pa se lahko izrazi kot prizadetost srca in živčevja. V številnih primerih so prizadeti tudi sklepi.

Klopa izpulite z naglim potegom, najbolje s pinceto.
Marta Grgič Vitek, IVZ

"Po enem mesecu sem opazila kolobarje, prej pa le rdečino, ki ji sprva nisem namenjala preveč pozornosti," nam je zaupala igralka Nina Ivanič, ki je za lajmsko boreliozo zbolela lansko poletje. Kot je dejala, se je najbolj ustrašila morebitnih posledic bolezni.

Okuženi po vsej Sloveniji
Klopi, okuženi z borelijami, so razširjeni po vsej Sloveniji, klopov, okuženih s povzročiteljem klopnega meningoencefalitisa, pa je največ na Gorenjskem, Koroškem in v ljubljanski regiji. Ljudje, ki okuženega klopa odstranijo v 12 urah po vbodu, praviloma ne zbolijo, če pa ga odstranijo v 24 urah, zbolijo le redko. Za odstranjevanje klopov so na voljo tudi izpopolnjeni pripomočki, kot sta vakuumski in plinski odstranjevalec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.