Magazin > Lepota & telo
55 ogledov

Dovolj je 10 ekstazijev v enem letu

ekstazi Shutterstock
Deset ekstazijev, zaužitih v enem letu, je dovolj za trajne poškodbe možganov, slabše razmišljanje in težave s spominom.

Redni uživalci plesne droge ekstazi imajo pogosto težave z razmišljanjem, senilnostjo in simptomi prve stopnje demence. Za pojav neželenih učinkov je dovolj deset ekstazijev, zaužitih v enem letu.

Vsaj tako so pokazali rezultati raziskave Nemškega znanstvenega inštituta v Kölnu, ki pravijo, da lahko že relativno majhna količina zaužitih ekstazijev na možganih pusti trajne posledice.

"Užitek" s trajnimi posledicami

Negativne učinke so spremljali pri mladih uživalcih plesne droge, ki pred uživanjem droge s spominom in učenjem niso imeli težav. Po nekajkratnem uživanju pa so se pri vseh pojavile težave s spominom. Poleg vsakodnevnih zadev se mladostniki niso spominjali niti, kje so bili in kaj so počeli, kar je skrb vzbujajoče, pravijo strokovnjaki, saj je ta vrsta izgube spomina podobna prvi stopnji demence.

Raziskovalci so glavnega krivca za počasnejše delovanje možganov našli v kemikaliji MDMA, ki je glavna sestavina priljubljene plesne droge, poroča Daily Mail.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.