Magazin > Lepota & telo
19 ogledov

V EU okužena droga

droga Shutterstock
V Nemčiji znova prisoten z antraksom okužen heroin.

V Nemčiji so imeli ta mesec med injicirajočimi uporabniki heroina že dva primera okužbe z antraksom, po podatkih sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi poroča inštitut za varovanje zdravja (IVZ). Okužbi sta se pojavili v mestu Regensburg na Bavarskem, en primer pa je bil smrtni.

Pri nas tovrstnih okužb za zdaj niso zaznali, toda IVZ uporabnikom heroina kljub temu priporoča “previdnost in spremljanje informacij o pojavu z antraksom okuženega heroina, saj je potencialno nevarna vsaka uporaba heroina: injiciranje, vdihavanje hlapov in kajenje”. Poti okužene droge niso znane in lahko se zgodi, da zaide tudi v Slovenijo.

Otekanje in rdečina

Znaka okužbe z antraksom pri injiciranju sta predvsem otekanje kože in rdečina na mestu vboda, pozneje pa se na tem mestu razvije črno obarvano tkivo. “Pri sistemski okužbi, ki nastane z vbrizgavanjem bacilov antraksa v kri ali na drug način, pa se pojavi sepsa, ki se kaže z visoko temperaturo,” pojasnjujejo na IVZ. Z antraksom okuženi heroin se je sicer pred tem nazadnje pojavil leta 2010, prav tako v Nemčiji ter v Veliki Britaniji in na Škotskem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.