Grozdje znižuje krvni pritisk

Foto: Žurnal24 Z grozdjem in manj slano prehrano se lahko odločno upremo visokemu krvnemu priti
Najnovejša raziskava je pokazala, da lahko grozdni vnos v telo odločilno zniža krvni pritisk in pomaga pri poškodbah srčne mišice.
Oglej si celoten članek

Laboratorij za varovanje srca na univerzi Michigan je predstavil raziskavo, ki so jo opravili na podganah. Poročilo pravi, da lahko uživanje grozdja pripomore v boju proti zvišanemu krvnemu tlaku, ki je posledica slane prehrane. Grozdje pa umirja tudi druge faktorje, ki so povezani s srčnimi boleznimi.

Mitchell Seymour z omenjene univerze je povedal: "Te ugotovitve potrjujejo našo teorijo, da grozdje vsebuje nekaj, kar ima neposreden vpliv na kardiovaskularno tveganje. S tem gremo naprej od že znanega dejstva, da ima prehrana, bogata s sadjem in zelenjavo, vpliv na krvni pritisk."

Seymour in kolegi so raziskovali učinek namiznega grozdja na podganah, ki so imele visok krvni tlak zaradi krmljenja s slano prehrano. Primerjave so izvedli na testnih podganah in na kontrolnih podganah, ki niso prejemale grozdnega prahu. Vse podgane pa so bile iste pasme, ki razvije visok krvni pritisk zaradi slane prehrane. Po 18 dneh se je testnim podganam občutno znižal krvni tlak, izboljšalo se jim je delovanje srca, zmanjšala so se vnetja, prav tako so kazale manj znakov poškodb srčne mišice.

Dr. Steven Bolling, ki vodi laboratorij, je opozoril, da so živali v študiji v podobnem položaju kot milijoni Američanov, ki imajo visok krvni pritisk zaradi nepravilne prehrane, kot posledica hipertenzije pa jim je začelo popuščati tudi srce.

Znanstveniki menijo, da bi dobrodejne snovi v grozdju lahko bili flavonoidi bodisi z neposrednimi antioksidantskimi učinki bodisi s posrednim vplivom na delovanje celic. Bolling je poudaril, da so vsi deli grozdja  v koži, mesu in semenih, ki so bili prisotni tudi v testnem grozdnem prahu, bogati s flavonoidi. Zdravnik je še opozoril, da kljub pozitivnim učinkom grozdja bolnikom ne bi svetoval, naj zavržejo vsa zdravila in jedo samo grozdje. Bolling kot preventivo raje predlaga, da ljudje, ki imajo težave z visokim pritiskom in dokazano tveganje za srčne bolezni, raje omejijo vnos soli v telo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.