Hamburgerji nevarni za astmatike

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Raziskava. Otroci, ki se prepogosto prehranjujejo v restavracijah s hitro prehrano, obolevajo hitreje.
Oglej si celoten članek

Zdravilci. Pogosto prehranjevanje v restavracijah s hitro prehrano lahko pri otrocih povzroča poslabšanje simptomov astme, kaže mednarodna študija o astmi in alergijah, objavljena v International Journal of Respiratory medicine. Izvedli so jo pri 500 tisoč otrocih iz 50 držav.

Sadje kot protiutež

Študija je pokazala, da imajo otroci in najstniki, ki trikrat na teden uživajo burgerje, pice, hot doge in podobno, 39 odstotkov več možnosti, da dobijo astmatični napad. V sestavih hitre prehrane so po navadi velike količine nasičenih in transmaščobnih kislin, ki slabo vplivajo na imunski sistem.

V nekaterih primerih simptome astme poslabšajo tudi nekatera živila, kot so kravje mleko, jajca, ribe, školjke in oreščki, ter živilska barvila in konzervansi. 
Ljudje, ki bolehajo za astmo, po navadi nimajo posebne diete. Študija je pokazala tudi, da uživanje sadja vsaj trikrat na teden za od 11 do 14 odstotkov zmanjša možnosti razvoja astme.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.