Magazin > Lepota & telo
30 ogledov

Hamburgerji nevarni za astmatike

hamburger Shutterstock
Raziskava. Otroci, ki se prepogosto prehranjujejo v restavracijah s hitro prehrano, obolevajo hitreje.

Zdravilci. Pogosto prehranjevanje v restavracijah s hitro prehrano lahko pri otrocih povzroča poslabšanje simptomov astme, kaže mednarodna študija o astmi in alergijah, objavljena v International Journal of Respiratory medicine. Izvedli so jo pri 500 tisoč otrocih iz 50 držav.

Sadje kot protiutež

Študija je pokazala, da imajo otroci in najstniki, ki trikrat na teden uživajo burgerje, pice, hot doge in podobno, 39 odstotkov več možnosti, da dobijo astmatični napad. V sestavih hitre prehrane so po navadi velike količine nasičenih in transmaščobnih kislin, ki slabo vplivajo na imunski sistem.

V nekaterih primerih simptome astme poslabšajo tudi nekatera živila, kot so kravje mleko, jajca, ribe, školjke in oreščki, ter živilska barvila in konzervansi. 
Ljudje, ki bolehajo za astmo, po navadi nimajo posebne diete. Študija je pokazala tudi, da uživanje sadja vsaj trikrat na teden za od 11 do 14 odstotkov zmanjša možnosti razvoja astme.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.