Hrano, ki pade na tla, lahko pojeste

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ste že slišali za pravilo petih sekund, ki pravi, da je hrana, ki pade na tla, še vedno varna za uživanje, če jo s tal poberete v petih sekundah? Britanske raziskovalce je zanimalo, ali to drži.
Oglej si celoten članek

Z raziskavo so dokazali, da je hrana, ki pade na tla, lahko še vedno varna za uživanje. A le, če jo poberete zelo hitro. Pravilo petih sekund se je izkazalo za pravilno, piše Time.

Testiranja pravila petih sekund so se raziskovalci z britanske univerze Aston lotili s pomočjo študentov, ki so na tla metali opečen kruh, testenine, pecivo in sladkarije. Živila so na tleh pustili od tri do 30 sekund, na vsakem živilu pa so nato izmerili prisotnost bakterij. Tla, na katera so metali živila, so bila tako po teksturi kot čistoči podobna tlom v povprečnem stanovanju.

Seveda so ugotovili, da so bila živila, ki so bila na tleh bakterijam izpostavljena manj časa, tudi čistejša, za varna živila pa so se izkazala tista, ki so bila s tal pobrana v petih sekundah. A pri vsem pomembno vlogo igrajo tudi tla, opozarjajo raziskovalci, saj ta vplivajo na število bakterij, ki se lahko primejo na živila.

In katera površina je najčistejša?

Verjetno boste presenečeni, a raziskovalci pravijo, da je to preproga, ne glede na to, da preproge zaradi vlaknaste strukture veljajo za idealno domovanje številnih pršic. Profesor Anthony Hilton razlaga, da so najbolj kritične površine v stanovanju parket, laminat in ploščice, na katerih je veliko več bakterij, ki se na živila, ki padejo na tla, tudi lažje primejo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 10:46 17. Marec 2014.

    Pri vsem tem je najbolj žalostno da namerno metajo hrano po tleh!<br />Po drugi strani pa eni ne poberejo hrane …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.