Magazin > Lepota & telo
49 ogledov

Hrano, ki pade na tla, lahko pojeste

ženska Shutterstock
Ste že slišali za pravilo petih sekund, ki pravi, da je hrana, ki pade na tla, še vedno varna za uživanje, če jo s tal poberete v petih sekundah? Britanske raziskovalce je zanimalo, ali to drži.

Z raziskavo so dokazali, da je hrana, ki pade na tla, lahko še vedno varna za uživanje. A le, če jo poberete zelo hitro. Pravilo petih sekund se je izkazalo za pravilno, piše Time.

Testiranja pravila petih sekund so se raziskovalci z britanske univerze Aston lotili s pomočjo študentov, ki so na tla metali opečen kruh, testenine, pecivo in sladkarije. Živila so na tleh pustili od tri do 30 sekund, na vsakem živilu pa so nato izmerili prisotnost bakterij. Tla, na katera so metali živila, so bila tako po teksturi kot čistoči podobna tlom v povprečnem stanovanju.

Seveda so ugotovili, da so bila živila, ki so bila na tleh bakterijam izpostavljena manj časa, tudi čistejša, za varna živila pa so se izkazala tista, ki so bila s tal pobrana v petih sekundah. A pri vsem pomembno vlogo igrajo tudi tla, opozarjajo raziskovalci, saj ta vplivajo na število bakterij, ki se lahko primejo na živila.

In katera površina je najčistejša?

Verjetno boste presenečeni, a raziskovalci pravijo, da je to preproga, ne glede na to, da preproge zaradi vlaknaste strukture veljajo za idealno domovanje številnih pršic. Profesor Anthony Hilton razlaga, da so najbolj kritične površine v stanovanju parket, laminat in ploščice, na katerih je veliko več bakterij, ki se na živila, ki padejo na tla, tudi lažje primejo.

Komentarjev 1
  • 4krogci 10:46 17.marec 2014.

    Pri vsem tem je najbolj žalostno da namerno metajo hrano po tleh!Po drugi strani pa eni ne poberejo hrane iz tal četudi je vakumsko zaprta, spet drugi so pa veseli če dobijo kakšen ostanek sendviča na tleh pa četudi je že par ur tam!!