Jeseni naberite plodove šipka

Foto: Žurnal24 Šipek povečuje odpornost, zato ga uporabljajte ob prvih jesenskih prehladnih obo
Prvi jesenski meseci so idealni za nabiranje temnordečih šipkovih plodov, ki vsebujejo izjemno veliko vitamina C in iz katerih lahko pripravite okusno ter zdravo marmelado.
Oglej si celoten članek

Značilna rastlina jeseni
Šipek začne zoreti že septembra, oktobra in novembra pa je idealni čas za nabiranje plodov. V tem času jih je namreč že omehčala prva slana in jih je tako lažje nabirati. Plodovi šipka so izjemno bogati z vitaminom C, jabolčno in citronsko kislino. Nabrane plodove lahko posušite in nato zmeljete ter iz pripravljene snovi v zimskih mesecih pripravite okusen čaj. Bodite pa pozorni, da iz svežih plodov še pred sušenjem odstranite peške, ki bi utegnile po zaužitju nekoliko dražiti želodčno sluznico.

Zdravi prve jesenske prehlade
Šipek tudi po sušenju ohrani zelo velike količine vitamina C, zato čaj in druge pripravke iz šipkovih plodov uporabljamo proti utrujenosti, bledici in okrepitvi ob utrujenosti. Šipek prav tako povečuje odpornost, zato ga uporabljamo ob prvih jesenskih prehladnih obolenjih in gripah.

Skuhajmo okusno šipkovo marmelado
Iz šipka lahko pripravite okusno marmelado posebnega, nekoliko kiselkastega okusa. 10 dag sveže nabranih dobro zrelih šipkovih plodov operite in očistite pecljev ter pešk. Plodove razrežite na majhne koščke in jim dodajte 35 dag rjavega sladkorja, 2 decilitra jabolčnega kisa in sok ene limone. Sestavine dobro premešajte in pustite stati nekaj ur, da se sladkor nekoliko raztopi. Zmes nato pri nizki temperaturi kuhajte, dokler se ne zgosti. Marmelado shranite v pogrete kozarce in dobro zaprite.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.