Jeseni se odpre šola montessori

Foto: Žurnal24 (Foto: Shutterstock)
Metode. "Elemente posebnih pedagogik najdemo tudi v javnih šolah," je dejala Tatjana Devjak, docentka na ljubljanski pedagoški fakulteti.
Oglej si celoten članek

"V prvi triadi smo po vzoru montessori povzeli kotičke z učnimi materiali, iz waldorfske šole pa smo prenesli opisno ocenjevanje," je razložila Devjakova, ki se veseli odprtja nove šole. Po njenih besedah se bo izbira šole po meri otroka vsaj malo razširila, saj je bilo do zdaj mogoče otroka vpisati le v javno, katoliško ali waldorfsko šolo.

Vpis
"Prijave že zbiramo, dokončno pa bodo lahko starši prepisali otroke v našo šolo, ko bo vpisana v razvid javno veljavnih programov," nam je pojasnila Melita Kordeš Demšar, direktorica ljubljanskega Montessori inštituta.

V prvi razred 16 otrok
Jeseni se bo v Ljubljani odprla prva osnovna šola z vzgojnim konceptom montessori, prostora pa bo za zdaj le za okoli 16 otrok, je dejala Kordeš Demšarjeva. Vlogo za vpis v razvid na inštitutu že pripravljajo, 23. februarja pa bodo v svojih prostorih zainteresiranim staršem predstavili program.

Pedagogika montessori spodbuja zanimanje učencev za novo znanje, tako da zunanje motivacije v obliki ocenjevanja ni. "V šoli res ni pisanja testov, s pomočjo katerih bi lahko učencu ocenili znanje," je potrdila Kordeš Demšarjeva. Dodala je, da bodo učenci vseeno imeli možnost vaditi tehniko pisanja testov: "Kadarkoli bodo želeli, bodo lahko izbrali test pri določeni snovi, si nastavili uro, na koncu pa preverili rešitve."

Foto: Žurnal24

 

Pogoj: obiskovanje vrtca
Praviloma je pogoj za vključitev v OŠ montessori predhodno obiskovanje vrtca, ki deluje po načelih te pedagogike. "V Ljubljani in okolici imamo tri vrtce," je povedala direktorica Montessori inštituta. Po njenih besedah bo šolanje omogočeno tudi posameznikom, ki vrtca niso obiskovali, a so za vzgojo montessori posebno dojemljivi.

Šolnina odvisna od najema

Največji delež prispevka staršev bodo stroški prostora in posebnih učnih pripomočkov, tako imenovanih materialov montessori, občina pa bo po vpisu v razvid krila 85 odstotkov programa. "Trenutno se še odločamo za najprimernejši in najugodnejši najem prostora v Ljubljani oziroma v neposredni bližini," je sporočila Kordeš Demšarjeva. Ocenjuje, da bodo učni materiali za eno triado stali okoli 20 tisoč evrov.

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.