Magazin
117 ogledov

Jeseni se odpre šola montessori

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Metode. "Elemente posebnih pedagogik najdemo tudi v javnih šolah," je dejala Tatjana Devjak, docentka na ljubljanski pedagoški fakulteti.

" V prvi triadi smo po vzoru montessori povzeli kotičke z učnimi materiali, iz waldorfske šole pa smo prenesli opisno ocenjevanje, " je razložila Devjakova , ki se veseli odprtja nove šole. Po njenih besedah se bo izbira šole po meri otroka vsaj malo razširila, saj je bilo do zdaj mogoče otroka vpisati le v javno, katoliško ali waldorfsko šolo.

Vpis
" Prijave že zbiramo, dokončno pa bodo lahko starši prepisali otroke v našo šolo, ko bo vpisana v razvid javno veljavnih programov, " nam je pojasnila Melita Kordeš Demšar , direktorica ljubljanskega Montessori inštituta.

V prvi razred 16 otrok
Jeseni se bo v Ljubljani odprla prva osnovna šola z vzgojnim konceptom montessori, prostora pa bo za zdaj le za okoli 16 otrok, je dejala Kordeš Demšarjeva. Vlogo za vpis v razvid na inštitutu že pripravljajo, 23. februarja pa bodo v svojih prostorih zainteresiranim staršem predstavili program.

Pedagogika montessori spodbuja zanimanje učencev za novo znanje, tako da zunanje motivacije v obliki ocenjevanja ni. " V šoli res ni pisanja testov, s pomočjo katerih bi lahko učencu ocenili znanje, " je potrdila Kordeš Demšarjeva. Dodala je, da bodo učenci vseeno imeli možnost vaditi tehniko pisanja testov: "Kadarkoli bodo želeli, bodo lahko izbrali test pri določeni snovi, si nastavili uro, na koncu pa preverili rešitve."

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Pogoj: obiskovanje vrtca

Praviloma je pogoj za vključitev v OŠ montessori predhodno obiskovanje vrtca, ki deluje po načelih te pedagogike. " V Ljubljani in okolici imamo tri vrtce, " je povedala direktorica Montessori inštituta. Po njenih besedah bo šolanje omogočeno tudi posameznikom, ki vrtca niso obiskovali, a so za vzgojo montessori posebno dojemljivi.

Šolnina odvisna od najema

Največji delež prispevka staršev bodo stroški prostora in posebnih učnih pripomočkov, tako imenovanih materialov montessori, občina pa bo po vpisu v razvid krila 85 odstotkov programa. " Trenutno se še odločamo za najprimernejši in najugodnejši najem prostora v Ljubljani oziroma v neposredni bližini, " je sporočila Kordeš Demšarjeva. Ocenjuje, da bodo učni materiali za eno triado stali okoli 20 tisoč evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.