Kadilci stanejo 4.347 evrov na leto

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kadilec stane zasebnega delodajalca v Združenih državah Amerike 4.347 evrov na leto več kot nekadilec, je pokazala nedavna analiza podatkov na Ohio State University.
Oglej si celoten članek

Največji strošek, 2.300 evrov na leto, so predstavljale “čik pavze”. Kadilci so med delovnim časom šli v povprečju na pet odmorov za kajenje.

Drugi največji strošek, 1.537 evrov na leto, je nastal zaradi dodatnih stroškov za zdravstveno varstvo. Kadilci imajo običajno več zdravstvenih težav kot nekadilci, vključno s srčnimi in pljučnimi boleznimi ter različnimi rakastimi obolenji.

Za dva dneva in pol več absentizma na leto v primerjavi z nekadilci

Preostali strošek je izhajal iz povečanega absentizma, saj so raziskovalci ugotovili, da kadilci izostanejo z dela v povprečju dva in pol dneva več kot nekadilci, obenem pa tako pade tudi njihova delovna produktivnost.

“Podjetjem svetujemo, da omogočijo programe opuščanja kajenja. Pri večjih podjetjih se bo to sčasoma finančno zelo obrestovalo,” je povedal vodja analize Micah Berman z Ohio State University. “Na državni in zvezni ravni bi se morali bolj sistematično ukvarjati s tem problemom – ne le z vidika prenehanja, ampak tudi preventivno,” je dodal.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 07:14 13. Avgust 2013.

    pri nas predjačijo kar poslanci in drugi državni lopovi jih je kar precej......

  • 13:23 12. Avgust 2013.

    a so naredili raziskavo tuid, koliko državo stanejo pijanci na leto. Po moje se od stroška zavrti.

  • 11:14 12. Avgust 2013.

    no, pri nas pa smo kadilci edini, ki damo svoje minute, ko gremo na kavo in čikpavzo, nekadilci pa v …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.